Társasjátékok

Szűrés eszerint

Rendelkezésre állás

Rendelkezésre állás

Aktív szűrők

A társasjáték jellemzője:, egy játékterv/tábla, amelyen a játékosok figurákkal, kövekkel vagy más anyagokkal lépkednek, cselekszenek.

A játéktáblának nem feltétlenül kell fából vagy egy darabból készülnie. Egyes játékokban, például a Catan telepeseiben változatos elemei vannak, és minden játszma előtt újra összerakják. A játéktábla jelentése más az egyes játékokban. Egyes játékok esetében – amelyek sok esetben a tiszta kártya- vagy kockajátékkal határosak – ez egy adaptált ponttáblázatot vagy kártya- és kockatáblát jelent, ezáltal ez a játékot meghatározó elem.

A társasjátékok különleges minőségi díja az "Év játéka" díj.  A világ legfontosabb játékdíjának számít, és német kiadású játékoknak ítélik oda.

Klasszikus társasjátékok

Az első társasjátékokat egyszerű anyagokkal játszották. A homokba játékteret rajzoltak, és botokat, köveket és kagylókat használtak játékdarabként. Az első teljes játékrekordokat a 13. századból származnak. Az egyik legrégebbi ismert társasjáték a Royal Game of Your (Kr. E. 2600). A klasszikus társasjátékok közé tartozik.

Modern társasjátékok

A modern társasjátékokat a 19. század második felétől kezdve a kereskedelemben forgalmazták, kezdve az USA-ban, olyan kiadók, mint Parker és Milton Bradley (MB). Időközben a szerző  nevét nagyon sok társashoz hozzáadták. Amodern társasjátékok és a társasjátékok műfajai nagyrészt azonosak, feltéve, hogy az utóbbi kifejezést szűken értelmezik, nevezetesen a kártyajátékok kizárásával.

A 20. században először fordult elő, hogy Európában és Amerikában a lakosság széles rétegeinek volt szabadideje, amely nem volt tele munkával és ház körüli teendőkkel. Ennek eredményeként a társasjátékok népszerűvé váltak. Ezenkívül például Mensch ärgere Dich nicht társasjátékot az első világháború alatt kórházba vitték, hogy a katonák vele múlhassák az időt. A monopólium a nagy gazdasági világválság idején a munkanélküliség időszakának időtöltéseként vált népszerűvé.

A Monopoly 1936 és 1938 között az Amerikai Egyesült Államokban, majd 1953-tól Schmidt Spiele által elért sikerei után Németországban jelent meg. Ausztriában 1936-tól kezdve különböző neveken adtak ki hasonló játékokat. A Monopoly az egyik legsikeresebb társasjáték Németországban és Svájcban.

1990-es évek — Írói és tervezői játékok

Carcassonne token, a "Meeple", a modern családi és stratégiai játékok szimbóluma az ezredforduló óta.

Az olyan társasjátékokat, mint a Scotland Yard (megjelent 1983-ban), a The Crazy Labyrinth (1986), a Settlers of Catan (1995), a Carcassonne (2000, valójában inkább egy stratégiai játék), az Einfach Genial (2004) vagy a Puerto Rico (2002) szerzői játékokként is emlegetik, mivel a felelős játéktervezők név szerint ismertek, és gyakran teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben foglalkoznak játékokkal. Gyakran vannak sikeres szerzői játékok, amelyeket számos építőkészlet, kiegészítő és származtatott játék jellemez (mint például a San Juan kártyajáték Puerto Ricóban vagy a Kiegészítő Sailors in Settlers of Catan).

Míg a legtöbb országban főleg klasszikus társasjátékokat játszanak, a német nyelvű országokban sokszínű változat alakult ki a szerzői játékok körül. Az Egyesült Államokban ez oda vezetett, hogy a társasjátékokat "Német Játékoknak", majd később "Eurogames"-nek is nevezik. Ernst Pohle, a "Fachgruppe Spiel" egyesület elnöke szerint Németországban évente mintegy 350 új játékot adnak ki, többet, mint bármely más országban.  A társasjátékok reneszánszának jelenségének nemzetközivé válása egy új fajtában gyorsan halad. Az USA-ban, Hollandiában, Franciaországban és Ázsia egyes részein élénk játékjeleneteket alkotnak.

Több mint 600 új terméket mutatnak be évről évre az esseni (októberi) és a nürnbergi (februári) játékvásárokon. Ezenkívül a világ legfontosabb év játékkiosztó díját évente ítéli oda a játékújságírókból álló zsűri, amely ezt követően értékes minőségi pecsétet jelent a katalógushirdetések és a csomagolás tervezéséhez.

2000-től – A társasjáték-piac növekedése

Catan és Carcassonne telepeseitől kezdve a 2000-es évek óta egyre népszerűbbek a társas- és kártyajátékok. Az 1980-as évek óta az éves új kiadások száma viszonylag állandó, a 2000-es évek közepén, majd a 2010-es években nőtt.

Az 1995-ben alapított kiadó a Hasbro után a második legnagyobb társas- és kártyajáték-kiadó. A 2010-es évek közepe óta a közösségi finanszírozás professzionálisabbá vált. A forgalom és a finanszírozási összegek növekednek és megközelítik a hagyományos kiadókét. Sok korábban kis kiadó ipari óriás lett.

Modern műfajok és képviselőik

Deckbuilding Kártyajátékok: Dominion (Az év játéka 2009)

Kiadás: 7 csoda

Munkás elhelyezése: Kőkorszak, Falu, Marco Polo nyomdokain, Agricola

Kooperatív játékok: pandémia (Az év ajánlási listája, 2009); A tiltott sziget (2011); The Legends of Andor (Az év connoisseur játéka 2013) Hanabi (Az év játéka 2013); Az elme (2018)

"Legacy" játékok (epizodikus játékok játékközi történetívvel és esetleg visszafordíthatatlan anyagi változásokkal (rombolás, ragasztás stb.)): Risk Evolution (2012); Pandémiás örökség (2016); SeaFall (2016); Charterstone (2017)

"EXIT- bzw. Escape-Room-Games": Exit – Das Spiel (Kennerspiel des Jahres 2017)

Társasjátékok a számítógépen és az interneten

Sogo, mint számítógépes játék

Számos klasszikus és egyre modernebb társasjáték jelenik meg digitális formában, legyen szó PC- vagy konzoljátékról, webes alkalmazásról a böngészőben vagy mobilalkalmazásként a mobileszközökön.

Ha egy játék önmagában nem rendelkezik szóló móddal, az implementációk általában számítógépes ellenfelet biztosítanak A többjátékos játékokat általában egy hálózati módban valósítják meg, amelyben az emberek globálisan valós időben vagy körökre osztott alapon (vö. levelező sakk) játszanak egymással az interneten keresztül - vagy alternatívaként egy hot-seat módban, azaz több játékos felváltva működik egy eszköz előtt.

A Szoftver betartathatja és figyelemmel kísérheti a játékszabályokat, vagy ezt a feladatot a játékosokra bízhatja, és csak a virtuális környezetet és a szükséges játékanyagokat biztosíthatja.

Társasjátékok: a legkisebb korosztálytól egészen a felnőtteknek való társasjátékok találhatók meg itt. A kicsik és a felnőttek is találnak korosztályuknak,érdeklődésüknek megfelelő társasjátékokat.

A társasjáték, ami összehozza az egész családot

Manapság nem kis gondot okozhat egy szülőnek eldönteni, hogy milyen játékot is vásároljon a csemetének. Egyrészt óriási választékból kell megtalálnunk a legjobbat, másrészt nagy dilemmát okozhat az is, hogy szülőként engedjük-e már egészen fiatal korban, hogy átvegyék a klasszikus, igazi értékeket képviselő társasjátékok helyét a modern számítógépes játékok?

Lehet-e egyáltalán olyan társasjátékot találni manapság egy gyermek számára, ami alkalmas arra, hogy megragadja az érdeklődését, illetve fantáziáját?

Szerencsére a társasjátékok között igazán nagy választék áll a rendelkezésünkre. A feladatunk pedig az, hogy olyat keressünk, amely egyaránt képes fejleszteni a gondolkodást, logikai és stratégiai érzéket, továbbá felhőtlen örömöt és szórakozást is nyújt.

A társasjátékok kiválóan alkalmasak arra, hogy összehozzák az egész családot, a közösen megélt öröm, kudarc, siker - mind csupa olyan élmény, amit más típusú játék aligha tud megadni. A közös játékok segítségével gyermekünk hamar megtanulhat egy csapatban dolgozni, illetve gondolkodni, ennek következtében rendkívül intenzív agymunkát is végez, ami nagyon hasznos lehet az iskolai tanulmányokra nézve. A társasjátékok nyújtják a legjobb megoldást a könnyed tanulásra.

Válasszon Ön is minőségi társasjátékot gyermekének, és bátran rendeljen webáruházunkból!