18 márc, 2019

A kirakó vagy puzzle játék hatékonyan fejleszti a gyerekeket

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 431

A kirakóról köztudott, hogy időt, és gondolkodást is igényel, így meg kell várni, hogy gyermekünk abba a korba érjen, mikor számára is érdekes lehet, hogy tud aprócska kirakó darabkákból egy egész képet kirakni. Sokan azonban azt gondolják, hogy a puzzle csupán szórakoztató, ennek ellenére rengeteg dolgot fejleszt a kisgyermekekben.

Ahogy minden más játékra is igaz szokott lenni, a kirakóra is elmondható, hogy manapság már rengeteg féle, fajtájú változatot tudunk vásárolni, mely méretétől, és mintázatától függően nehezebben vagy könnyebben rakható ki.

Vezessük rá gyermekünket a kirakózás élményére

A másfél-, kétéves gyermekek már jól tudnak szórakozni a 2-4 részből álló kirakóval, ha ilyet vásárolunk nekik, már ilyen kis korban megtudjuk velük szerettetni ezt a játékot. Sokan állítják azt, hogy a puzzle az egyik legjobb eszköz a tanulásra. Az apró kirakódarabok megfelelő helyre illesztése folyamatosan ösztönzően tud hatni a gyermek koordinációs készségeire, emellett fejlődik a motorikus képessége is. A kirakós játékokat akár önállóan, vagy akár  családdal együtt is tudják játszani. A kedvenc mintáikkal, mesehőseikkel díszített kirakó ösztönözni tudja arra, hogy ne adja fel az első elakadás után, próbálja meg kirakni szépen lassan az egész képet. Arra azonban érdemes mindig odafigyelni, hogy minden esetben a korosztályához illő, ideális darabszámú és méretű puzzle-t válasszuk gyermekeink számára.

A kirakózás elején nyugodtan segíthetünk nekik elkezdeni, de amint látjuk, hogy felkeltette az érdeklődését a játék, és kellően bele tudott merülni, hagyjuk, hogy saját maga keresse meg az összeillő darabkákat. 2-3 éves gyermek esetében először elég 6-10 darabos, nagyobb méretű kirakót választanunk, mely még az ő számára is hatalmas sikerélményt fog jelenteni, ha ki tudja rakni. Ez pedig kellő motivációt fog adni számára, hogy újra és újra nekiálljon. Ahogy a gyermekünk fejlődik, érdemes egyre nagyobb kiszerelésű, kisebb méretű, vagy nehezebb képpel rendelkezőt vásárolni.

Türelmet, koncentrációs képességet, kitartást gyakorolhat ezzel a játékkal, melynek segítségével folyamatos sikerélményt is tud saját magának okozni. A kirakózás végén pedig büszkén fogja mutogatni az egész családnak a képet, melyet saját maga, egyedül rakott ki. Dicsérjük őket sokszor, csodáljuk meg azt, hogy mennyire ügyesek voltak, így biztosan kedvük lesz máskor is játszani.

Miket fejleszt a puzzle?

A kirakós játékok alapvetően a gyerekek logikai, és stratégiai gondolkodását, összpontosító, vizuális képességeit, szem-kéz koordinációját, és képzelőerejét is fejleszteni tudja. Segít megtanulni a színeket, a formákat, közvetve pedig újabb és újabb ismereteket tudunk megtanítani nekik: a járműveket, az állatokat, avagy éppen a gyümölcsöket és a színeket. Ezek mellett jól fejleszti a térlátást, a kézügyességet, a rész-egész viszony, és az alakfelismerést is, mely írás és olvasás tanulásakor a későbbiekben elengedhetetlen lesz.

Ahhoz, hogy élvezetét lelje más játéktevékenységek során is, a kudarctűrést is megalapozhatjuk vele, melyhez megfelelő kitartás, és feladattudat is szükséges. Ha gyermekünk valóban imád kirakózni, meglephetjük olyan típussal, melyen saját maga, vagy az egész család is megtalálható. Izgalmas, és egyben vicces is lesz számára keresgélni anya egyik karját, vagy éppen apa fejét a kirakós darabkái között.

Hozzászólások

Szólj hozzá