21 márc, 2019

A könyvek fontossága a gyerekkorban

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 254

Manapság egyre több alternatívája akad a könyveknek. Míg korábban csak a televízió lehetett ellenfele, most már a számítógépek, az okostelefonok és az egyéb elektronikai kütyük is le tudják annyira kötni a gyerekek figyelmét, hogy esze ágába se jusson igazi, kézzel lapozgatható könyveket nézegetni.

Olvasni pedig fontos, és ezt a kis gyerekeknek is meg kell tanítanunk, hiszen mi tehetünk a legtöbbet azért, hogy a későbbiekben csemeténk is szeresse ezt a hasznos tevékenységet.

Mikor vegyünk először mesekönyvet a gyereknek?

Az olvasás szeretetét a szakemberek szerint már kisgyermek korban meg tudjuk alapozni, melyet a gyermek folyamatosan kamatoztatni tud majd. Ám sok szülő mégsem tudja biztosan, mégis hogyan kéne bevezetni a kicsik világába a könyveket. Nagyon fontos, hogy mindig az életkoruknak megfelelő könyvekkel próbálkozzunk, hiszen ezek fel fogják kelteni az érdeklődésüket.

Az is nagyon fontos, hogy megfelelő példát tudjunk mutatni neki. Attól, hogy odaadunk a kezébe egy szép, színes könyvet, de mi magunk mellette ülve a tévét vagy a telefont bámuljuk, nem fog megjönni a kedve a lapozgatáshoz. Egyesek szerint már 6 hónapos koruk körül felfigyelhetnek a különböző mintákkal rendelkező, színes, kemény lapos babakönyvekre. Ebben az időszakban ugyanis már képesek nyúlni a tárgyakért, ezért a könyvet is kezébe tudja venni. Lehet, hogy eleinte csak dobálni fogja, vagy megpróbálja rágcsálni, de ez teljesen normális hiszen ilyenkor ő még játékszernek kezeli.

2-3 éves korban azonban már képes lesz úgy használni a könyvet, ahogy kell, tehát tudni fogja, hogy ez nem egyenlő a többi játékkal. Ebben az időszakban érdemes lehet elkezdeni az olvasóvá nevelést, melyhez hozzátartozik az is, hogy ő maga tudja nézegetni, és lapozgatni a könyveket. Míg eleinte direkt olyan könyveket adunk a kicsik kezébe, melyek kemény laposak, tehát nem igazán tudja őket elszakítani, eltépni, óvódás korban már meg kell tanulnia azt, hogy vigyázni kell a könyvre, és óvatosan kell vele bánni. Ha ezt megtanulta, akkor pedig nyugodtan engedhetjük neki, hogy a sima mesekönyvek között is nézelődjön.

Milyen mese való az óvódáskorúaknak?

Az óvódáskorú, 3 éves gyerekek számára az egyszerű állatmesék, és a láncmesék a legérthetőbbek. Fontos, hogy meseolvasás közben ügyeljünk arra, hogy olyan mesét válasszunk ki, mely korának megfelelő. Ilyenkor még az a legjobb, ha rövidebb terjedelmű mesét olvasunk fel, melynek az elejét és a végét teljesen meg tudja érteni. A túl hosszú mese olvasás közben lehetséges, hogy elveszti majd a varázsát, mert egyszerűen nem tudja majd követni a történéseket, így meg fogja unni, és elmegy inkább játszani.

Ügyeljünk arra, hogy 2-3 éves gyermekünknek ne olvassunk még olyan mesét, melyben gonosz szereplők is találhatóak, hiszen ezeket elhiheti, és később félni fog tőlük. A kisgyermekek kettős tudata 4-5 éves korukra alakul ki, ilyenkor már el tudja különíteni, hogy mi mese, és mi valóság, tehát ekkor már szerepelhet a meséjében gonosz boszorka, sárkány, vagy hatalmas óriás is. Ha fel szeretnénk kelteni a 3-4 éves gyermekünk érdeklődését a könyvek iránt, egész nyugodtan írassuk be a közeli könyvtárba, ahol kedvére válogathat a mesekönyvek között. Fontos, hogy ő válassza ki, melyek azok, amiket hazahozunk, hiszen így alig fogja várni majd, hogy hazaérve anya vagy apa felolvassa neki azokat.

Hozzászólások

Szólj hozzá