Csecsemők és a játék - Játékparadicsom
03 okt, 2020

Csecsemők és a játék

Szerző: Judit Baranyi : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 142

Az újszülöttek először a környezetükkel ismerkednek meg. Nagy változás ez az anyaméhben eltöltött hónapok után.

Ebben az alkalmazkodásban még a súlyukból is veszítenek. Szervezete pár nap alatt megszokja a külvilágot, de még ekkor a legfontosabb elfoglaltság a táplálkozás és az alvás. Az első hónapban a baba majdnem az egész napot végigalussza.

Csörgő 

Amikor nem alszik, eszik vagy sír, mert valamit szeretne, és így jelzi a környezetének. Ha felveszik, megnyugszik és elhallgat. A finom melengető édesanyai kar a biztonságot jelenti a baba számára. Mikor egy hónapos lesz, már figyeli a fölé hajoló tekinteteket, különös figyelemmel hallgatja anyja gyengéd, babusgató szavait. Ahogy telnek a hónapok, egyre többet van ébren, kezdi megismerni a külvilágot, kialakul az életritmusa, erőteljes érdeklődéssel fordul a külvilág felé.

baba

Nagyon sokat fejlődik az első életéve végére, kialakul a tudatos mozgás. Forog, mászik, felül, feláll, és botladozva jönnek az első lépések is. Az első év végére ügyesen nyúl a tárgyakhoz, markol, szorít, tapint mindent.

A 10. hónap után már a gügyögésből megszületnek az első szavak is.

Ekkor már sokat nevet, az állandó izgatottság helyébe az árnyalt érzelmek kerülnek. Különbséget tesz családtagok és idegenek között, az ismeretlen személyt hosszabb idő után fogadja el.

játékok

A készségfejlesztő játékok egész sora lesz érdekes ebben a korban, hiszen megtanítják az ok-okozati összefüggéseket, zenélnek, világítanak.

játékok

Elemesek, beszélnek is, így segítve a motoros mozgásokat, érzékelést, tehát ezek lehetnek a leghasznosabb játékok a babának.

Hozzászólások

Szólj hozzá