01 júl, 2019

Dalolásra fel!

Szerző: Judit Baranyi : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 348

Nagyon fontos a dallam, az ének a mai digitalizált világban is.

Már a kismama hasában jelentősége van, hiszen minden rezdülést hall a magzat. Dúdoljunk sokat, észre fogjuk venni, hogy kellemesen hat, megnyugtatja a pocaklakónkat.

Amikor megszületik, megismeri a hangunkat, pozitív hatást tesz rá. Folytassuk a lallázást, dúdolást, a kis dalocskák éneklését.

Zenélő játékok

Vegyünk neki olyan babajátékokat, ami dallamot játszik, hangot ad, mert ezzel fejleszthetjük az észlelését, érzékelését és a kommunikációt a környezetével. A honlapunkon nagyon sokféle ilyen játékot találhattok. Csörgőket, ágyra akasztható zenélő babajátékokat. Olyan elemes játékokat, amiket megnyomva zenélnek, különböző hangokat adnak.

Anya énekel

Ha a dalt olyan nyelven énekeljük, aminek érthető a szövege, az agy képes csak arra koncentrálni, ha pedig sokszor hallgatod a dalt, a szöveget is megjegyzed. Az éneklés a koncentrációt és a memóriát is fejleszti.

 a legtöbb családban szem előtt tartják, az énekkel és a zenével ez nincs így. Holott ennek kellene természetesnek lennie: az ember hamarabb volt képes dallamszerű hangok formálására, mint a beszédre. A csecsemők beszédfejlődése ma is ezt az utat járja be. Megfejtésre érdemes azonban, vajon hol akad el a kisgyermekkorban a zenei adottságok kibontakozása. Óvodáskorban még semmiféle kapcsolat nincs az éneklés és a hangmagasság-megkülönböztetés készsége között, azaz előfordulhat, hogy egy jó hallású gyermek éneklési, ritmikai, pszichomotorikus készségei csak később, kisiskoláskorban fejlődnek ki. Mire a gyerek képessé válik rá, hogy irányítsa a hangját, a felnőttek negatív visszajelzései alapján belekerül a „nincs hangja” kategóriába. Szemléletváltásra volna szükség.

A pici babák emlékeznek anyaméhben töltött időre, a hangokra, ha az anya szólal meg, vagy ha az anya pocakjában zenét hallott. A hangi emlékeket használjuk fel arra, hogy biztonságot adjunk babánknak. Ismételjük a dalocskákat, énekeljük, amit már a pocakban is hallott. Három-négy hónapos kortól kezdenek a kicsik intenzívenfigyelni a zenei hangokra, hallgathatunk velük lágy, egyenletes hangerejű zenéket rövidebb ideig.  Ők ugyanis még nem nagyon tudják megkülönböztetni a hozzájuk érkező hangokat, és sokkal kifinomultabb a hallásuk, mint a felnőtteké, így szüneteket kell tartani gyakran.

Ne vigyük őket hangos eseményre, mert egy hangos koncert olyan zavart okozhat, ami később, felnőtt- vagy idős korban a hallás gyorsabb romlásához, akár halláskárosodáshoz vezethet.

Viszont az az igazi, ha a gyermekeknek, akkor is, ha nem tartják szépnek a hangjukat, vagy félnek, hogy hamis lesz a dal. Az a fontos, hogy az éneklés személyessége, érzelmi telítettsége már a legkisebbeknek is azt sugallja: veled vagyok, tiéd vagyok, figyelek rád.

Az énekléssel harmonikus légkör alakul ki, ami szorosabb kötődést biztosít a szülő és a gyerek között és készteti a picit, hogy befogadja, majd később aktív részesévé váljon: ő is gőgicsélni, dúdolni, majd amikor már képes rá, énekelni fog. Az éneklés pedig rendkívüli módon fejleszt, mert egyszerre mozgatja meg az agy számos területét, köztük a halló, látó, motoros és beszédközpontot is, segít begyakorolni az artikulációt, és élesíti a fület - magyarázza a szakember.

Azénekléstől, hangszeres játéktól a gyerekek érzelmei pozitív fejlődésen mennek keresztül, empatikusabbá, érzékenyebbeké válnak. A kreativitásuk is fejlődik, mert szerepelni fognak. Azokban a családokban, ahol gyakori az együtt éneklés, ott magasabb szintű a gyerekek és a szülők között az együttműködés, és a megoldandó feladatokat sikeresebben elkészülnek. Ennek a hatása, hogy a zenei óvodákban és iskolákban nem jellemző a kiközösítés és magatartásprobléma.

Játékos, örömszerző közösségi élmény legyen a zenehallgatás, éneklés, könnyed, játékos, örömszerző közösségi élmény legyen. Szabadon választott legyen a zenés időtöltés a bölcsődés vagy óvodás korú gyerekeknek, nem pedig kötelezettségként, órarendszerűen foglalkozzon zenével, énekléssel.  A felnőtt irányítsa az éneklést, zenélést, hagyjuk, hogy a gyermekünk magától kapcsolódjon be, legközelebb pedig már lehet, hogy ő szeretné. A magyar gyerekdalok, játékok, mondókák azt adják a kicsiknek, amire szükségük van: nem csak éneklés lesz, hanem mozgás is.

A zenei képességek fejlődésének fontos időszaka az óvodás-, illetve a kisiskoláskor.

A gyerekek azt élvezik igazán, ha valamiben ők maguk is részt vehetnek. Jó dolog a zenehallgatás, de még jobb, ha az ember – bármilyen egyszerű hangszerrel vagy akár csak mozgással – maga szólaltathat meg hangokat. Ez hiányzik manapság: a tevékenység, a részvétel öröme.

Honlapunkon nagyon sokféle hangot adó játékot találhattok, van ami énekel, van ami csak dallamot játszik. Kérjük nézzétek meg, várjuk érdeklődéseteket:

 

https://jatekparadicsom.com/146-elemes-jatekok

Hozzászólások

Szólj hozzá