12 márc, 2019

Engedjük ki a gyereket a szabadba

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 347

Lassan bátran kijelenthetjük, hogy itt az igazi tavasz, amit sokan már nagyon vártunk! Nem csak a felnőttek, de természetesen a gyerekek számára is felüdülés lehet a hosszú hideg tél után önfeledten szaladgálni a jó időben az udvaron, vagy a játszótéren.

A természetben eltöltött idő pedig nem csak kikapcsolódás szempontjából fontos az egész család számára, de a testi-lelki egészség, illetve a szorosabb családi kötelék kialakításában is fontos szerepe lehet.

Ügyeljünk arra, hogy minden nap töltsünk időt a szabadban

Míg a mi gyermekkorunkban teljesen természetesen volt az, hogy kint játszunk a szabadban, a mai rohanó, modern világban nem mindig jut arra idő, hogy a gyerekekkel együtt kimenjünk labdázni, vagy bújócskázni. Manapság éppen ezért sokkal tudatosabban kell odafigyelnünk arra, hogy elegendő időt töltsünk gyermekeinkkel együtt a természetben. Ez persze akár lehet egy nagy kirándulás, mely feltölti és felfrissíti az egész családot, és lehet, hogy örök emlék marad számukra az, hogy együtt fedeztük fel a közeli kis erdőt, vagy kilátót. De jó móka lehet ellátogatni a játszótérre is, ahol a gyerekek elengedhetik magukat, és kedvükre szaladgálhatnak a napsütötte időben. A kisgyermekek egyébként is sokkal fogékonyabbak és tanulékonyabbak, így számukra minden apró dolog érdekes lehet ami a természettel kapcsolatos.

Kerti játékok, melyek kicsalogatják csemeténket a szabadba

A tavasz közeledtével egyre több időt szeretnénk az udvaron tölteni. A gyerekek számára pedig ez tökéletes hely lehet a játékra és a mókázásra. Udvarunkat néhány pillanat alatt átalakíthatjuk menő játszótérré, melynek köszönhetően biztosan kedvük lesz majd a gyerekeknek is kimozdulni. Néhány pillanat alatt fel tudjuk szerelni az ősszel elrakott hintát, mely már a legkisebbek számára is jó móka, és hatalmas élmény lehet. Ezután a nagyobb tesók elővehetik a labdákat, a homokozós készleteket, az ugráló kötelet, a rollert és a biciklit. Kisebb és nagyobb méretű műanyag csúszdával is meg tudjuk lepni csemetéinket, vagy ha igazi focistákat szeretnénk nevelni a fiainkból, akkor szerezzünk be egy-egy focikaput, melyet az udvar két felébe fel tudunk állítani, és már kezdődhet is a családi meccs.

Ebben az időben egyre több család vásárol a gyermeke számára műanyag kis házikót, melyet imádni szoktak a gyerekek, de hasonlóan népszerű még a felállítható színes sátor is, melyből ki-be tudnak rohangálni kedvükre. A kis talicska, a markoló, a kis lapát, és a formák pedig a homokozás elengedhetetlen kellékei. De ha igazán kreatívak vagyunk, mi magunk is kitalálhatunk olyan játékokat, melyeket az egész család együtt tud játszani az udvaron.

Vonjuk be gyermekeinket izgalmas kavics gyűjtögetésbe, hiszen ennek köszönhetően fejlődik a megfigyelőképessége, és a felfedezőkedve is. Gyűjtsünk minél többféle kavicsot, és vizsgáljuk meg őket együtt: van kicsi, van nagy, kerek, és éles kavics is. A kavicsok letisztítása után akár ki is festhetjük őket, így szép emlékként ezek a kavicsok meg is tudjuk tartani.

Hozzászólások

Szólj hozzá