07 márc, 2019

Ezért fontos, hogy az egész család együtt játsszon

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 409

Sokan gondolják úgy, hogy jelentős mértékben azon múlik, mi milyen családot fogunk alapítani, hogy milyen mintát hoztunk otthonról. Az ember számára ugyanis lélektani szempontok tekintetében is igen fontos, hogy milyen családból nevelkedett fel.

Hiszen ez a család, melyben felnőttünk, néha tudatos, sokszor azonban tudattalan mintaként visszaköszön bennünk akkor, mikor mi magunk is családalapításra szánjuk el magunkat. Mindenkiben vannak olyan fontos emlékek, melyek felnőtt korban is visszatérnek és maga előtt látja, ahogy édesapjával jót fociztak az udvaron, vagy ahogy anyukája megtanítja neki, hogyan kell gyöngyöt fűzni. Az együtt töltött idő nagyon nagy hatással van a kisgyerek fejlődésére. 

Nem csak a gyermek, de a szülő számára is fontos a közös játék 

Egy nehéz, fárasztó nap után az embernek nem mindig van türelme és kedve ahhoz, hogy a szőnyegen ülve órákon át szórakoztassa csemetéjét. Pedig a közös játék nem csak a gyermek, de a szülő számára is nagyon fontos lehet. A játék valójában egy lelki szabadság, a saját belső változások tudatos megélése. Ha megfigyeljük gyermekünket, ahogy játszanak, biztosan fel fog tűnni, mekkora beleéléssel, kreativitással tudnak egy-egy helyzethez állni. Egy ilyen kötetlen foglalkozás közben megláthatjuk, hogyan tudják letükrözni játék közben a nap folyamán történt dolgokat, miközben hozzáadják saját személyiségük egyszeri és megismételhetetlen mintáját. 

Célszerű egyre nagyobb tudatossággal megfigyelnünk azt is, hogyan invitál gyermekünk játékra bennünket. Ilyenkor tegyük félre a kevésbé fontos dolgokat, hiszen jobb, ha tudjuk, hogy bennünk is rejtőzik az a kisgyerek, aki pontosan tudja, mennyire felszabadító volt az az érzés, amikor az egész család együtt mókázott. A bennünk rejtőző belső gyermeket engedjük előtérbe, legyünk mi is nyitottak az új játékok kipróbálására és ne találjunk ki felesleges kifogásokat.

Miket tanulhatnak meg a gyerekek a közös játék során? 

A gyermekek játszva tanulnak meg mindent, ami fontos lehet az életük során. Egy szakember 8 hónapon keresztül vizsgálta meg, hogy mégis hogyan és miért játszanak a szülők a gyermekeikkel. A felmérés során a kutató arra az eredményre jutott, hogy a közös játék nagymértékben tudja táplálni a gyerekek önbizalmát, emellett erősíti a döntéshozatali képességüket, illetve igen jó hatással van a szülő-gyermek kapcsolatra is. Mivel a szülők a közös játék során gyerekszemmel tudják megtapasztalni a dolgokat, ők is profitálni tudnak a közös mókából. 

A játék elengedhetetlen a gyermekek számára, hiszen ezáltal képes felfedezni a világot és megismerni a világban működő folyamatokat. Játék közben fejlődik az intelligenciája, kibontakoznak az érzelmek és a kreativitás is. A szülő feladata az, hogy már a legkisebb gyermekek számára is lehetőséget biztosítson a szabad játékra. Emellett azonban nagyon fontos, hogy a szülő is részt vegyen benne, hiszen ez a gyermek számára sok esetben egy életre szóló, maradandó emlék.

Ha az egész család leül például társasjátékozni, akkor megtaníthatjuk gyermekeink számára a közös játék fontosságát, a szabályok betartását és azt is, hogy hogyan lehet veszíteni. A különféle társasjátékokat már a 3 évesek is meg tudják érteni, ám sokszor kudarcként kezelik, ha ők veszítenek a játék végén. A mi dolgunk megértetni vele azt, hogy nem szabad csalni játék során és nem minden esetben ők nyerik meg a játékot.

Hozzászólások

Szólj hozzá