30 okt, 2019

Halloween ünnepe

Szerző: Judit Baranyi : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 500

Ősi kelta hagyományokon alapuló ünnep, október 31. éjszakája, Mindenszentek előtti este. A kelta papok ezért ilyenkor a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, és a tűz körül táncoltak. 

Halloween

November elsején reggel pedig minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak, és ezzel a meleggel űzzék el otthonaikból a gonosz szellemeket.A Kelta ünnepi hagyományt először az angolszász országok vették át, de már napjainkban az egész világon elterjedt.

 Halloween

Ezen az estén a holtak szellemei visszatérnek. A hagyomány tisztelői félnek, hogy beköltözhetnek az élőkbe, ezért különféle álcázó jelmezeket vettek fel, hogy becsapják a holtak szellemeit. Stefan Moser szerint - aki a salzburgi kelta múzeum igazgatója - „az a tény, hogy a halloween egy kelta gyökerű szokás, olyan mítosz, amely a Halloween elterjedésével kezdődött. Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a legkedveltebbé halloween ünnepe, az ünnepi fesztiválokon az emberek ijesztő jelmezekbe öltöztek, ezzel tisztelték meg a halotti kultuszt, és hogy így űzzék el a szellemeket.

Halloween

Halloweenre úgy is készülünk, hogy hagyományos sütőtökből töklámpást készítünk:

 

A halloween jelképei

Mi a töklámpást ismerjük leginkább, ezért ez lett a halloween egyik legfontosabb jelképe, amelynek története is kelta eredetű. Úgy hiszik, hogy Jack egy részeges, éles eszű szélhámos volt, annyira rafinált volt, hogy magát az ördögöt is megtréfálta. Mikor emberünket zaklatta ez az alvilági figura, Jack felcsalta egy hatalmas fa tetejére. Nagyon magasra mászott, egy keresztet vésett annak törzsbe, így megakadályozza a lejutásban. Jack később elengedte az ördögöt, de megígértette vele, hogy nem kísérti őt többé. Halálakor a mennyországba csínytevései és haszontalan élete miatt nem engedték be, ám a pokolba sem találhatott otthonra – örök száműzetésre ítéltetett. Jack egy izzó fadarabot vihetett csak magával a pokol tüzéből, hogy ne kelljen vaksötétben kóborolnia. A lángokat egy takarmányrépából (melyet később az amerikaiak sütőtökre cseréltek) kivájt mécsesbe zárta, és a mai napi folytatja bolyongását a mennyország és a pokol kapuja között.

Halloween

Magyarországon Halloween ünnepén bálokat, bulikat tartanak, a résztvevők ijesztő jelmezbe öltöznek.

Nálunk szépes választékban találhattok jelmezeket, amelyek alkalmasak ehhez az ünnephez.

Nézzetek szét a választékunkban:

https://jatekparadicsom.com/173-farsangi-jelmezek?live_configurator_token=a1d92fd1a4a85f855e5d0e4aac81c042&id_shop=1&id_employee=4344&theme=&theme_font=

 

Hozzászólások

Szólj hozzá