17 aug, 2019

Iskolás lesz a gyermekünk

Szerző: Judit Baranyi : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 369
Minden család életében nagy fordulópont,amikor óvodás gyermekük beül az iskolapadba.
Készítsük fel fizikailag és lelkileg is erre a hatalmas változásra!
Már az óvodában kiderül, alkalmas-e, érett-e gyermekünk, vagy maradjon még egy évet inkább az oviban. Nemcsak fizikailag és az érettséget kell fejleszteni az óvodában, hanem a szociális felkészültségnek is megfelelőnek kell lennie, hogy a gyermek megállja a helyét, amikor egy teljesen új világba csöppen.
Iskolába lépéskor a gyermek teljesen új környezetbe kerül. Más az épület,új tanító nénik és az osztálytársak is teljesen mások lesznek,mint az oviban. Ezt az óvónő feladata megítélni,nagy jelentősége van ennek a döntésnek a gyermek iskolás jövője szempontjából, és hogy megállja-e a helyét az új környezetben.
Ott alakul ki a feladat és szabálytudata, az akarata szerinti tudatos figyelme, oda tud figyelni a feladatokra emlékező képessége is eléri a megfelelő szintet.
Tájékozódik az érett gyerek térben és időben, tudja, ismeri, mi történik a környezetében. Kézügyessége és mozgása is eléri a megfelelő fejlettségi szintet.
Figyeljünk oda, hogy tudja a nevét, korát, lakcímét, az irányokat, de nagyon fontos az is, hogy jól egyensúlyozzon. Sokféle mozgásformát találhatunk ehhez a modern játszótereken.
Az iskolában akkor lesznek sikerei, ha megérti a tananyagot, a hallottakat. Tanítsuk meg arra, ha nem ért valamit, magyaráztassa el!
A legfontosabb, hogy dicsérve segítsük az iskolai sikerek útján. Írtunk már arról,hogy fontos a dalolás, az éneklésnek az iskolaelőkészítésben is fontos szerepe van. A ritmuskészség fejlesztése a dalok által segít a helyesírásban, agyunkat is serkenthetjük vele.
Nagy jelentősége van a pedagógus személyének és az iskolatípusnak, hogy gond nélkül, sikeresen vegye gyermekünk az akadályokat és sikeres legyen az iskolában.
A szülőknek is nagy a felelőssége a gyermek iskolakezdésének sikeressége szempontjából. Már augusztusban így teljenek a napok, ne hagyjuk az utolsó napokra, mert az gátolni fogja az iskolakezdés gördülékenységét.
Iskola
Minden reggel beszéljük meg,mit fogunk azon a napon csinálni, ezzel segíthetjük a napirend és a rendszeres feladatvégzés szokássá alakulását.
Próbáljunk minden hétköznap ugyanakkor kelni úgy, hogy legyen idő reggelizésre is. Időbeosztásunkat úgy intézzük,hogy sose késsünk majd el az iskolából.
Készítsük fel gyermekünket az iskolai szokásokra, meséljünk neki arról, mi történik onnan kezdve, hogy belép az iskola kapuján egészen addig, amíg délután ki nem kíséri a tanító néni az iskola ajtaján.
Ez a beszélgetés legyen könnyed, barátságos, kellemes hangvételű. Ha mesélünk arról, milyenek voltak a mi iskolás éveink, igazán közelről tapasztalhatja meg gyermekünk, hogy ez egy jó dolog lesz, szeretni fogja az iskolás éveket. Mesélhetünk az iskolába járás jó dolgairól. Elmesélhetjük,hogy nagyon sok okos dolgot fog megtanulni, olvasni, számolni, írni, valamint sok új barátot fog szerezni. Gyermekünk kíváncsi, kérdezni fog, meséljük el, mi fog történni az iskolában.
Jó ötlet, ha együtt vásároljuk meg az iskolai felszerelést és készítjük össze, csomagoljuk be, legvégén pedig berakjuk az iskolatáskába.
Időben vásároljuk meg az íróasztalt, a felszereléseket, alakítsuk át a szobát ovis légkörből olyanná, ami alkalmas lesz az iskolás évekhez.
A nyarat iskább töltsük sok mozgással, szabadban játékkal, mert így észrevétlenül fejleszthetjük egyensúlyozó képességét, ami fontos lesz a sikeres iskolakezdéshez.
Fontos lesz ez a változás gyermekünk életében, a követelményrendszernek meg kell felelni. Figyeljünk rá, hogy a képességei szerinti legtöbbet hozza ki magából, de legyünk tisztában azzal, milyen szinten van gyermekünk, ne várjunk el tőle többet,mint amire képes.
Mindig beszéljük meg,mi történt az iskolában, hallgassuk meg a beszámolóját, örüljünk a sikereinek, a jó dolgoknak, és lássuk el jótanácsokkal, hogy a jelentkező akadályokat minél optimálisabban leküzdhesse.
Iskolás leszek
Elvárásaink gyermekünk felé olyanok legyenek, amik a képességeinek megfelelőek, ne várjunk el tőle többet, mint amit el tud érni. Dicsérjük a sikereit és segítsük a kudarcok átvészelését, kijavítását. Biztassuk, hogy anya és apa is dolgozik, neki az iskola lesz a feladata, a munkahelye. A család minden tagja biztos benne, hogy jól fog tanulni, ügyes lesz, jól fog viselkedni. A család büszke lesz rá, meg is fogják jutalmazni a sikerekért. Későbbiekben tudatossá fog válni, hogy nem más kedvéért, hanem saját magáért kell a dolgait jól csinálni.
Végezetül,iskolába lépéskor hagyjuk gyermekünket még kicsinek maradni, a tanulás mellett maradjon idő még a játékra is! 

Hozzászólások

Szólj hozzá