13 febr, 2019

Milyen játékokra van szüksége egy 1 éves gyermeknek?

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 289

Szülőként nagyon nehéz bizonyos helyzetekben azt eldönteni, hogy amit kinézünk gyermekünknek a boltban, valóban korának megfelelő-e, tud-e egyáltalán vele játszani, illetve mennyire fogja őt lekötni. Ahelyett, hogy mindenféle játékokkal zsúfolnánk tele a szobáját, érdemes lehet kicsit utánanézni, mégis melyek azok a játékok, amit valóban megfelelő lehet számára.

Könnyen lehet, hogy vannak olyan játékok, amelyek számunkra unalmasnak tűnhet, ám ez csak a látszat. Az a jó játék, mely felkelti a gyermek érdeklődését és amivel szinte egész évben tud játszatni, nem csak néhány napra lesz izgalmas az újdonság varázsa. 

Ez a totyogó, örökmozgó korszak 

A babák ahogy elérik az első életévüket, kinyílik számukra a világ. Ebben a korban a legtöbb baba már elkezd totyogni és alig várja, hogy felfedezze a környezetét és az abban megtalálható dolgokat. A gügyögő kisbabánk hirtelen ugráló, mászó, örökmozgó kisgyerekké alakul át és ebben az időszakban szoktak először szembesülni azzal az anyukák, hogy szinte sose fáradnak el a csemeték.

Ebben a korban remekül fejleszti az önállóságukat és a mozgásukat a különböző húzós fajátékok, melyeket képesek egész álló nap maguk után húzni, de ilyenkor már a labda is felszokta kelteni az érdeklődésüket, mely igazán izgalmas számukra, hiszen könnyedén el tudják gurítani, majd saját maguk tudnak utána menni.

A mozgásfejlődés alapja a kognitív, értelmi fejlődésnek, ezért nagyon fontos, hogy babánkat hagyjuk ebben a korban is kiteljesedni, hogy ügyeskedjen minél többet egyedül és mozogjon sokat életkorának megfelelően. Mozgásfejlődésük szempontjából ilyenkor jó ötlet és a gyermekek is imádni szokták, ha különböző sátrakat, alagutakat állítunk fel a szobában, melybe jó móka bemászni, vagy ki-be totyorászni. Az izgatott és jókedvű kacarászás garantált.

Formabedobó, mellyel imádnak ügyeskedni 

Az egyéves gyermek elkezdi kezeit is egyre okosabban, finomabban használni. Lassan ő maga adja tudtunkra, hogy egyedül szeretne inni vagy enni és a legjobb, ha hagyjuk ebben is, hogy kiteljesedjen és saját hibáiból tanuljon. Az akarat fejlődése nagyon fontos az én-hatékonyságszempontjából is. Ebben a helyzetben jó, ha szabályokat állítunk gyerekünk elé, meg kell tanulnia mit jelent az, hogy „nem szabad”, ám emellett biztosítanunk kell a lehetőséget arra hogy egyedül álljon neki kísérletezni a számára teljesen új dolgokkal.

Ebben a korszakban a legtöbben imádnak ki-be pakolni, ezért nagyon hamar lekötik a figyelmüket a különböző formabedobós játékok is. Játék közben megtaníthatjuk számukra a formák nevét és azoknak jellegzetességeiket, illetve a színekkel is ismerkedni tud. 

Másfél éves kor körül lehet igazán érdekes számukra a főzőcskézés, hiszen látják itthon, hogy főzünk, eszik-iszunk és ezt előszeretettel fogják majd játékos formában is utánozni. Ebben az időszakban nagyon fogékonyak a gyerekek és rendkívül könnyen tanulnak. Ha van rá lehetőségünk, játszunk sokat vele együtt, hogy a fontos dolgokat meg tudják tőlünk tanulni. Játsszuk el a kis konyhájába például, hogy forró a sütő és csak kesztyűben szabad megfogni a meleg lábast. Ezt az információt később az igazi sütő esetében is tudni fogja.

Hozzászólások

Szólj hozzá