20 febr, 2019

Mivel játszanak legszívesebben az óvodások?

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 305

Szakértők szerint az óvodáskorú gyermek (3-6 éves korosztály) számára minden izgalmas és minden érdekes. Ez a típus mindenre nyitott és bátran veti bele magát az új dolgokba. Szinte szivacsként szívja magába a tudást és a fontosabb információkat.

Imádnak énekelni, mondókákat tanulni és az oviban hamar elsajátítják a különböző körjátékokat is. Sokat mesélnek, ügyesen próbálnak minél tökéletesebb mondatot alkotni, ezért olvassunk nekik minél többször mesekönyvből, ahonnan új szavakat és szóhasználatokat tudnak megismerni. 

A szerepjátékok, amelyek a legjobban érdekli őket 

Nagyon fontos számukra azonban, hogy rengeteget legyenek a szabadban, hiszen itt tudják leghatékonyabban használni a képzeletüket. Mozgásigényük ebben a korszakban igen nagy, így, ha az időjárás engedi, szaladjunk le vele az udvarra, vagy menjünk el egy közeli játszótérre. A focizás, a rollerezés, az ugróiskolázás szuper kinti játék lehet, de ne lepődjünk meg, ha mi, szülők is hirtelen egy gyermekünk fantáziája által kitalált izgalmas kalandba csöppenünk bele. 

Legyünk ebben jó partnerek és ha együtt játszunk, próbáljuk meg hasonlóképp beleélni magunkat a sárkányok üldözésébe, vagy a láthatatlan kincsfelderítésében, az egész udvaron keresztül. A legjobban ezek a szerepjátékok kötik le őket ebben a korszakban, emellett egyre jobban érdekli őket a kreatív játékok is, így leülhetünk velük nyomdázni, festeni, vagy akár gyurmázni is.

Mivel a szerepjáték az, ami a legtöbb gyereket azonnal beszippantja magába, érdemes kipróbálni néhány mókás jelmezt is csemeténkkel együtt. Ne feledjük, beöltözni és bohóckodni nem csak a farsangi időszakban lehet. Gyermekünk imádni fogja, ha látja rajtunk, hogy mi magunk is teljes mértékben bele tudjuk élni magunkat a szerepbe.

Gyurmázás és a kirakózás izgalmai 

A gyurmázás több szempontból is tökéletes játék lehet, hiszen rettentő jól fejleszti képzeletüket (mi legyen ebből a darab gyurmából?) emellett kézügyességüket is (nyomkodnak, lapítanak, görgetnek). A gyurmázás segítségével a gyerekek kézizmaik is erősödni tudnak, sokkal pontosabbá fog válni idővel a finom motorika és a komplex mozgás is.

Az ovisok számára a kirakó (puzzle) az egyik legizgalmasabb játék, amivel csak szembe tudják magukat találni. Rengetegféle közül tudunk ma már válogatni, ha gyermekünk számára ilyet szeretnénk vásárolni, hiszen van ma már színezhető, nagy méretű, kis méretű, hullám formájú, 3D-s, de tökéletesen le fogja kötni a kicsik figyelmét a teljesen egyszerű, hagyományos puzzle is. 

Tökéletesen fejleszti a rész-egész gondolkodásukat, a kitartásukat, a koncentrációs képességüket, az esztétikai érzéküket, illetve a kézügyességre is jó hatással van. A kisgyermek hosszú időre leköthető egy kirakóval, melynek a végén nagy öröm és dicsőség, ha sikerül kiraknia a színes formákból álló képet. Ez a nagy sikerélmény pedig automatikusan egy újabb puzzle kirakására ösztönzi őket. Eleinte természetesen segítségre van szükségük és vásároljunk olyan kirakót, mely nagyobb darabokból áll, de nagyon hamar meg tudják tanulni, és ilyenkor már hagyni kell, hogy egyedül ügyeskedjen.

Hozzászólások

Szólj hozzá