14 máj, 2019

4 játékos lúdtalp elleni tornagyakorlat kicsik számára

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 976

Egy szakember akár több méterről is meg tudja ítélni, hogy gyermekünk lúdtalpas-e. Ha nincs még túl nagy probléma, akkor a legtöbbször ajánlani szokták a lúdtalp elleni tornagyakorlatokat, melyek rendkívül jól átmozgatják a gyermek talpizmait. A lúdtalp, vagyis az ellaposodott lábboltozat negatívan befolyásolhatja a test alátámasztását, a testtartást járás és futás közben is.

Kevesen tudják, de sajnos a lúdtalp képes számos mozgásszervi betegséget is előidézni az idő múlásával. A talpizmok aktivitását, nyújthatóságát, rugalmasságát nem lehet mással kezelni, csak gyógytorával. Ez a torna pedig különböző célokat tűz ki maga elé: A járásszélesség csökkenését, a talp alátámasztási felületének optimalizálását, az egyensúly javítását, az aktív járás tanítását, az izmok erősítését, illetve az inak és az izmok nyújtását. Szerencsére rengeteg olyan lúdtalptorna gyakorlat létezik, mely játékos módon mozgatja meg a gyermek talpizomzatát.

1. gyakorlat: Helikopter

Ehhez a gyakorlathoz csupán egy felnőtt zoknira lesz szükségünk. A gyermek feküdjön a hátára, emelje magasra a lábait, nyújtott térddel. Tegyünk a térdei közé egy nagy zoknigombócot. Most próbáljuk megmutatni a gyermekünknek, hogy hogyan végezzen bokakörzést egyik, majd a másik irányba. A körzés közben folyamatosan figyeljen arra, hogy a zoknigombóc a helyén maradjon. A körzést végezze el hétszer jobbra, hétszer balra, majd ismételje meg!

2. gyakorlat: Szívószál séta

Szükségünk lesz 2 darab egyszerű, műanyag szívószálra ennek a tornának az elvégzéséhez. Kérjük meg gyermekünket, hogy álljon vállszéles terpeszbe, majd az elé letett szívószálakat markolja fel a lábujjaival. Ezután menjen egy kört a szobában sarokjárásban úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy menet közben ne hagyja el a szívószálat. Fontos, hogy járás közben a gyermek ne dőljön túlságosan előre, és ne tolja ki a popsiját. Jó, ha ezt a sétát háromszor meg tudja ismételni egymás után.

3. gyakorlat: Narancsfacsarás

Újra egy felnőtt zoknira lesz szükségünk, melyet tekerjünk fel erős gombóccá. A gyermek üljön a földön, hajlítsa be térdeit, majd a talpai közé helyezzük oda a zoknigombócot. Ha szükséges, hátul megtámaszkodhat. Ezután meséljük el neki, hogy ez a zokni valójában egy narancs, melyet a lábaival kell kifacsarnia. Ehhez erősen össze kell szorítani a talpacskákat úgy, hogy a zokni teljesen kilapuljon. Szorítás közben számoljunk lassan 5-ig, majd lazítsa el a gyermek a szorítást. Ezt a gyakorlatot jó, ha meg tudja ismételni 10-12 alkalommal.

4. gyakorlat: Távcső

Ehhez az izgalmas gyakorlathoz csupán egy üres konyhai kéztörlő hengerére lesz szükségünk. A gyermek a hátán fekve húzza fel a lábait. Ezután a hengert markolja át a talpacskáival úgy, hogy a nagylábujjai felfelé nézzenek. A feladat pedig a következő: Próbáljon meg 5 másodpercig átnézni a hengeren úgy, hogy minél közelebb emeli a távcsövet a buksijához. Először a távcsövet vigye minél közelebb a jobb szeméhez, majd feküdjön hátra. Ezután pedig kukucskáljon át rajta a bal szemével is. Fontos, hogy a gyermek a hengert valóban a talpával fogja, és ne a bokája közé szorítsa.

Hozzászólások

Szólj hozzá