17 máj, 2019

Relaxációs játékok gyerekeknek

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 710

A kisgyermekek imádják azokat a játékos foglalkozásokat, melyek során kifejezhetik saját maguk pillanatnyi érzéseit, legyenek akár szomorúak, jó kedvűek, vagy dühösek. Természetes vágyuk ilyenkor az önkifejezés, és egyáltalán nem érdekli őket, ha esetleg ez zavar bennünket.

A szülők a legtöbb helyzetben persze boldogan figyelik, ahogy csemetéjük cseperednek, nyüzsögnek, és egyre inkább átérzik és megismerik a külvilágot. Igen ám, de előfordul a mérges toporzékolás, a sírás, és a földön fetrengés is. A hétköznapokban azonban egyáltalán nem egyszerű kezelni ezt az erős kapcsolatot, és annyi időt és energiát áldozni a gyermek nevelésére, mint amennyit szeretnénk.

A relaxációs játékok konkrét alkalmazása segíteni tud abban, hogy tudatosan fékezze a gyermek magában a testi vagy szóbeli erőszak vágyát, illetve a makacs elutasítást. Ezekkel a gyakorlatokkal kulcsot adhatunk a gyermek kezébe ahhoz, hogy megfelelően tudja szabályozni az ingerületátvitelt, de ahhoz is szuperek lehetnek, hogy megtanítsa irányítani az érzelmi reakcióit, melyek a kicsik esetében gyakran jelenthet problémát. 

1. játék: „Ezer mosoly”

Ehhez a játékhoz nincs szükség másra, mint egy tükörre, amiben a gyermek megcsodálhatja saját mosolyát. Szülőként kérjük meg a gyermeket, hogy először egy boldog kis majmot utánozzon, aki a dzsungelben rábukkan egy zsák mogyoróra. A gyakorlatokat akár mi magunk is gyermekünkkel együtt végezhetjük el. Ez a kis majom biztosan ugrál, és hadonászik örömében.

Ezután képzeljük el, ahogy rózsaszínné változunk, és duci kismalacok leszünk. Egykettőre teli lekvárosüvegeket látunk magunk előtt. Mit csinálnak ilyenkor a kismalacok? Természetesen elégedetten mosolyognak, sőt, harsány röfögéssel mutatják ki jókedvüket. Aztán pedig boszorkánnyá változzunk, és ügyeljünk arra, hogy gyakoroljuk a gonosz kacajunkat. Nevetés közben megpróbálhatunk szándékosan félelmet ébreszteni.

Ez a játék a gyermek számára rendkívül szórakoztató lehet. Akár egyedül, akár szüleivel, testvéreivel, vagy barátaival is játszhatja. A különböző mosolyok rendkívül jól átmozgatják az arca izomzatát, ezáltal feloldják a gyermekben kialakult stresszt, és rosszkedvet is. A gyakorlat egyértelműen jó közérzetet fog a szülőbe, és gyermekben is kelteni. 

2. játék: „A csodatévő szemetes” 

A kisgyermekek nehezen tudják kezelni az olyan helyzeteket, ahol bizony nem nekik van igazuk. Sokszor ez átmegy csendes duzzogásba vagy őrjöngésbe. A legjobb azonban az, ha a gyermek ki tudja mondani, mi is bántja. Ehhez most csak egy kosárra lesz szükségünk. Kérjük meg gyermekünket arra, hogy fogjon meg egy újságpapírt, majd mérgesen gyűrje össze. Eközben folyamatosan gondoljon arra, ami ebben a pillanatban őt bántja. Ha szeretné, miközben kemény galacsinná gyűri az újságlapot, hangosan ki is mondhatja a dühének az okát. Ezután dobja azt a galacsint a szemetesbe, és mondja ki hangosan: „Most már nem haragszom!”

Ha szükséges, ismételjük meg a gyakorlatot, és kezdjük elölről addig, míg a gyermek teljesen megnyugszik. Ez a gyakorlat rendkívül hasznos lehet, hiszen a gyermek ezáltal ki tudja fejezni haragját, illetve el tudja mondani, hogy mi is bántja. Ezáltal meg tudjuk előzni a kialakulóban lévő mérges őrjöngést. Figyeljünk azonban arra, hogy csak hallgassuk meg a gyermek mondandóját, ne szóljunk bele, ne ítélkezzünk, és ne magyarázzuk meg a dolgokat.

Hozzászólások

Szólj hozzá