29 márc, 2019

Vajon miért jó kisgyermekként babázni?

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 265

Nem csak a kislányoknál, de a kisfiúknál is igen népszerű játék lehet a babázás már kisgyermek korban. Jó nézni, ahogy aprócska kezeikkel próbálják utánozni, anya hogyan törli meg a kis öcsi száját evés után.

Az, hogy gyermekünk babázik, nem csak a szórakozása miatt, hanem a fejlődése, és a szocializálódása miatt is fontos lehet. Talán sok anyukának a mai napig meg van tartva régi szobájában az a játékbaba, amelyiket a legjobban szerette. Ha kezünkbe vesszük, biztosan elöntenek minket majd a kedves, szép emlékek.

Beleláthatunk a kisgyermek életébe, ha megfigyeljük, hogyan babázik

A szakemberek szerint, ha egy kisgyermeket megnézünk, ahogy babázik, rengeteg mindent megtudhatunk róla, és családi életéről. A babákkal a gyermekek ugyanis azt mutatják vissza, ami velük történik, illetve amit a családban látnak. Emellett a babázás egyértelműen a szerepjátékok közé tartozik, mely során kiderül, milyen a családi kommunikáció, továbbá a babához való kötődés során a kisgyermek ki tudja fejezni és tovább tudja adni a a törődését, illetve a gyengeségeit is.

Mivel a mai, rohanó világban sajnos egyre kevesebb idő jut arra, hogy a szülő a kisgyermekével együtt, összebújva játszadozzon délutánonként, a baba pótolni tudja az űrt, hiszen őt lehet akármikor simogatni, vagy szeretgetni. A kisgyermekekben kialakult feszültség levezetésére és feloldására is meglehetősen alkalmas lehet ez a módszer. A babázás segít megértetni azt a gyermekünkkel, hogyan kell óvatosan bánni, törődni a társainkkal.

Gond lehet akkor, ha kisfiúnkat is hagyjuk babázni?

Meglehetősen maradi felfogásnak szokták azt mondani a szakemberek, miszerint egy kisfiú nem babázhat. A babázás pedig az ő számukra is fontos lehet, hiszen segít a fantázia, a kreativitás, a gondolkodás fejlődésében, emellett a fiúk esetében megtanulják az apai szerepeket is. Sokan azonban mégis húzzák a szájukat, ha azt látják, hogy az oviban a kisfiúk a babákkal játszanak. A babázás azonban nem egy rossz dolog, sokakban talán maga a „baba” szó okoz némi negativitást, hiszen ez mégiscsak egy „lányos” játék.  Az a baba azonban lehet egy plüss, vagy egy játék katona is, vagy akár egy akcióhős – figura is. Így is ugyanannyira tökéletesen tanulja meg a kisfiúnk a babázással járó dolgokat, mintha élethű játékbabát tartana a kezében.

A mai modern édesapák sokkal aktívabban vesznek részt a gyermek életében, mint régebben. Míg nagyanyáinkat leginkább édesanyja gondozott, és édesapja csak estére ért haza a munkából, manapság már majdnem annyi időt tudnak a gyerekek az apukájukkal lenni, mint az anyukájukkal. Ők is pelenkáznak, fürdetnek, sőt a babakocsit is tologatják. Nem véletlen tehát hogy a kisfiúk is szeretnék apukájukat utánozni ebben a szerepben is.

Mivel egy kisfiú számára a legtöbbször az édesapja az első számú mintaadó, ezért szívesen azonosul vele ilyenkor is. Nincs gond tehát azzal, ha egy kisfiú babázni szeretne, ilyenkor csupán édesapja gondozási feladatait szeretné eljátszani, és átélni. Ugyanúgy, ahogy a kisfiúk szeretnek tűzoltósat, rendőröset játszani, hasonlóan tudják beleélni magukat az apukás játékokba is, mikor az ő feladatuk nem az, hogy elkapják a betörőt, vagy eloltsák a tüzet, hanem hogy megetessék és tisztába rakják a babát úgy, ahogy apa otthon anyának segíteni szokott a kis tesóval.

Hozzászólások

Szólj hozzá