13 ápr, 2019

A gyermek elhalmozása játékokkal

Szerző: : Játékparadicsom Blog Komment: 0 Megtekintések: 394

A gyermekek számára a játéknak nagyon fontos szerepe van. Eleinte a kicsik hosszú perceket tudnak saját lábuk és kezük felfedezésével játszani, ám az élénk színnel rendelkező csörgő-zörgő játékok rendkívül jól segítik a kisbaba szellemi fejlődését.

Majd jönnek a színes labdák, és a különböző forma bedobós játékok is. Sok szülő azonban ilyenkor átesik a ló túlsó oldalára, hiszen azt hiszik, hogy minél több játékot kap a gyerek, annál boldogabb, ügyesebb, és okosabb lesz. Szakértők azonban úgy tartják, hogy ez egy téves feltételezés, a gyerek fejlődése nem a játékok mennyiségén függ, ennek ellenére mégis szeretjük csemeténket ellepni ezekkel. 

A gyermek akkor boldog, ha új játékot kap? 

Hiába próbáljuk megakadályozni, hogy az egész gyerekszoba tömve legyen játékokkal, időről időre csak - csak kap innen vagy onnan egy újabbat. A legtöbb szülő még a baba megszületése előtt kijelenti szigorúan, hogy ő aztán biztosan nem fog semmi felesleges dolgot gyermekének megvásárolni, aztán mégis ellágyul a szívük, mikor megtudják, milyen jó érzés látni, hogy gyermekük az ő általuk kiválasztott játékkal szórakoztatja magát.

Azt azonban kevesen gondolják át, hogy vajon a gyermek szellemére a túl sok játék hogyan hat? Annak érdekében, hogy kiderüljön, ártunk-e azzal, hogy gyermekünket elárasszuk a legújabb, legmenőbb játékokkal, szakértők vetették bele magukat a témába. Ezt a kutatást 36 gyermek segítségével végezték el, akik a 2-3 éves korosztályba tartoztak. A felmérés célja, hogy kiderüljön, a gyermek fejlődése szempontjából az a jobb, ha több játékkal vagy, ha kevesebbel játszik. 

Van-e értelme annak, hogy a gyermek hetente új játékot kap? 

A vizsgálat során több mint 30 féle játékot kaptak a gyerekek. Ezek között volt, ami oktató és fejlesztő célú volt, voltak szerepjátékok, színek, formák, számok felismerését fejlesztők, illetve voltak cselekvésre késztetők is. A kisgyerekek első körben 4, majd később 16 játékot kaptak meg egyszerre. A felmérések során érdekes dolgok derültek ki. A kutatás eredményei egyértelműen alátámasszák a szakértők feltételezéseit, vagyis a jóval kevesebb játék sokkal minőségibb elfoglaltságot tud biztosítani a gyermek számára, mint az amikor elhalmozzuk őt mindenfélével.

Ebből kiindulva arra a következtetésre jutottak, hogy amikor a gyermek egyszerre többféle játékkal van körülvéve, akkor a játékra való figyelés és elmerülés csökkent, hiszen a rengeteg játék elterelte a figyelmüket. Ez a vizsgálat tehát rámutatott arra a tényre, hogy a gyermek egyáltalán nem attól lesz okos és boldog, hogy minden vásárlás során választhat magának egy új játékot. Hiába látjuk a hatalmas örömöt a csillogó szemükben akkor, mikor átnyújtjuk neki az új játékot, nagyon keveset profitálnak belőle, ha dugig van már a szoba amúgy is. 

A szellemi gyarapodást egyértelműen a belemerülős, elmélyült, teljesen átszellemült játék tudja szolgálni, nem pedig az, amikor a gyermek választani sem tud a rengeteg közül, hiszen dominózni is van kedve, de annyira tetszenek azok a kisautók neki, mégis inkább az egyik villogó-zenélő felé nyúl. Ha a gyermek ennyi mindennel körbe van véve, akkor a játék nem olyan élvezetes számára, emellett sokkal rövidebb ideig fog tartani, és felületesebb is, mintha lenne néhány, mellyel valóban szeret hosszasan játszani.

Hozzászólások

Szólj hozzá